Kotkajärvellä on huomioitu lähiseudun malminetsintä- ja tuulivoimahankkeet. Tästä Ylen jutusta näet kartan vaasalaisen Grafintec oy:n tekemän varausilmoituksen alueesta, joka liippaa läheltä Kotkajärveä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin luvalla yhtiö voi tehdä alueella mittauksia ja ottaa pieniä näytteitä, mutta varsinaisesta malminetsinnästä ei ole vielä kyse.
Lähistön tuulivoimahankkeista on hyvä selvitys Renkajärven suojeluyhdistyksen sivulla. Yksi niistä on Myrsky Energian suunnittelemat 9-12 tuulivoimalaa Niinimäen alueelle.
Yhdistyksen aloittamien turvallisuuden teemavuosien ensimmäinen konkreettinen tulos on se, että sydäniskurit on nyt saatu Kotkajärven länsi- ja itäpuolelle. Ne ovat osoitteissa Kotkajärventie 1343 (itä, Kimmo Perälä) ja Niemikotkantie 214 (länsi, Ari Nurmi).
Iskurien sijainti löytyy myös sivulta defi.fi, jossa myös kartta.
Kartoitimme taannoin kotkajärveläisten ajatuksia ja tietämystä turvallisuusasioista. Kyselypohjan saimme valmiina Suomen Kylät ry:ltä, joka haluaa laajemminkin kuulla Suomen kylillä liikkuvien ääntä.
Kyselyyn vastasi 31 henkilöä.
Ensiapukoulutusta kertoi omaavansa vähän alle puolet.
Kyläyhteisön henkeä ja naapuriapua kuvailtiin pääasiassa positiiviseen sävyyn. Kotkajärven ympäristössä koettiin olevan turvallista, joskin ikäihmisten pärjäämistä pitkän päälle epäiltiin.
Ylivoimaisesti suurin huolen ja närkästyksen aihe kyläläisillä oli liikenne. Hyvin useissa vastauksissa kiinnitettiin huomiota etenkin Kotkajärventien ajonopeuksiin ja muutenkin holtittomaan liikennekäyttäytymiseen.
Myös äärimmäisistä luonnonoloista ja sähkökatkoista ilmoitti moni kantavansa huolta.
Netin toimivuudesta tuli hyvin erilaisia arvioita operaattorista ja kalustosta riippuen.
Yli 80 prosenttia vastanneista sanoi varautuneensa poikkeusoloihin vähintään välttävästi.
Tarkemmat tiedot nähtävissä täällä (docx).
Vastausten perusteella voimme Kotkajärven alueella yhdessä miettiä, mihin ongelmiin meidän tulisi keskittyä, ja millaisia ratkaisuehdotuksia olisi mahdollista saada edistettyä.
Kotkajärven kehittämis- ja suojeluyhdistyksen vuosikokous pidettiin torstaina 18.7.
Ennen varsinaista vuosikokousta esiteltiin yhdistyksen Kyläturvallisuus-teemaa. Sydäniskureista on aloitettu, kuten yläpuolelta voit lukea.
Kyläradiohanke etenee ja siitäkin tiedotamme aikanaan. Radiopuhelinten avulla voi hätätilanteessa pitää yhteyttä muihin kyläradion piirissä oleviin ihmisiin, mikäli sähkökatko on kestänyt kauan ja kännyköiden tukiasemat lakkaavat toimimasta.
Vuosikokouksen vieraana ollut Kalvolan VPK:n päällikkö Ari Sulander kiitteli yhdistyksen toimia turvallisuuden edistämiseksi ja kertoi VPK:n olevan mukana Kotkajärven hankkeessa.
Ari esitteli sydäniskureiden toimintaa ja muistutti, että iskuri pitää hätätilanteessa hakea hoidettavan luokse eikä päinvastoin. Iskuri itse neuvoo oikean toimintatavan.
Ari toivoi, että jokainen osaisi paineluelvytyksen, joka on tärkeä ensiaputoimi. Yhdistys selvittää, miten alueen halukkaille saataisiin ensiapukoulutusta. Mukana voisi olla myös opastusta alkusammutukseen.
Jotta pelastustoimi löytää paikalle tarvittaessa, pitää mökkitiet merkitä tiekyltein (esimerkki kuvassa yllä). Moni ei halua varkaiden pelossa ulkopuolisten edes tietävän mökkinsä olemassaolosta, mutta hätätilanteessa on elintärkeää, että ambulanssi tai paloauto löytää perille.
Hätänumeroon soitettaessa olisi hyvä käyttää kännykän 112-sovellusta, koska pelastuslaitos saa näin tarkemman tiedon soittajan sijainnista.
Kotkajärven kehittämis- ja suojeluyhdistys ry:lle on myönnetty LEADER –tukea Kotkajärven kyläturvallisuuden kehittämisen investoinnit -hankkeelle. Hankkeen myötä yhdistys käynnistää teemavuodet
"Terveys ja turvallisuus Kotkajärvellä 2024-2025".
Moottorina toimii yhdistyksen hallitus, mutta mukaan halutaan kaikki alueen vaki- ja vapaa-ajan asukkaat. Mistä on kysymys? Mitä aiomme tehdä?
Kotkajärvi on vapaa-ajan asumisen keskittymä ja vakiasumisen kylä Länsi-Kalvolan metsäisellä Tammelan ylängöllä. Kotkajärven kehittämis- ja suojeluyhdistyksessä on 80 jäsentä ja järvellä toistasataa mökkiä. Matkaa Iittalaan tulee 10-23 km riippuen siitä, missä päin järveä on.
Kotkajärvi kuuluu niihin Hämeenlinnan alueisiin, missä voi muuttaa vapaa-ajan asuntonsa vakiasunnoksi. Teemavuosina haluamme kiinnittää huomiota erityisesti Kotkajärven alueen turvallisuuteen ja itsekunkin terveyteen.
Lisääntyneet myrskyt, lumipyryt ja ukkoset motittavat helposti asukkaita. Ambulanssi ja poliisi ovat kotkajärveläisten kannalta hädän tullen kaukana. Tutut ihmiset lisäävät turvallisuuden tuntuja ja auttavat tarvittaessa.
Hankkeella hankitaan 2kpl sydäniskureita, ja perehdytetään asukkaat niiden käyttöön.
Hankkeen rinnalla toteutamme kyselyn turvallisuuteen liittyvistä asioista ja toiveista Kotkajärven alueella
Toteutamme kylän turvapuhelimen, jonka avulla varmistetaan hajallaan järven ympärillä asuvien avun saanti hätätilanteissa
Hankimme Kotkajärventieltä purettujen tievalojen tilalle muutamia aurinkokennovalaisimia testikäyttöön
Hankimme aineet ja kunnostamme talkoilla yhdistyksen 20 vuotta vanhan laavun vuotavan katon
Hankimme aineet ja korjaamme laavulta Pirttikoskelle johtavan patikkareitin ojien sillat.
Kotkajärven kehittämis- ja suojeluyhdistys ry:n hallitus
HÄMEENLINNAN SEUDUN OSUUSPANKKI FI09 5680 4420 0180 28
Kirjoita viestikenttään nimesi ja osoitteesi!