Ajankohtaista

TIETOA JÄTEVESIASETUKSESTA

Tälle sivulle tulee koottuna linkkejä uudesta jätevesiasetuksesta. Ennen linkkejä muutama fakta:

- 31.10.2019 pitäisi pohjavesi- ja ranta-alueilla hoitaa jätevesiasiat kuntoon. Käytännössä esimerkiksi kaikki Kotkajärven mökit kuuluvat asetuksen piiriin. Katso vaaleanpunaisella merkitty alue: tästä. (katso vasempaan yläreunaan: hae paikannimellä, kirjoita Kotkajärvi) Hämeenlinnassa sovelletaan 500 metrin etäisyyttä vesistöstä eli tulkinta on jopa tavanomaista tiukempi.

- ns. ikävapautus ei koske vapaa-ajan asuntoja

- nyrkkisääntö: jos jätevesiä tuottavassa rakennuksessa ei ole vettä käyttäviä laitteita (esimerkiksi suihku, lämminvesivaraaja tai pesukone), katsotaan veden käyttö vähäiseksi, eikä varsinaista jätevesijärjestelmää tarvita. Riittää, että vedet johdetaan hallitusti maaperään. Myös pieni vesipumppu sallitaan Hämeenlinnan kaupungin tulkinnan mukaan. Kuivakäymälä tai wc:n umpisäiliö kuuluu myös tähän ryhmään.

- Jos ranta-alueella olevaan kiinteistoon tulee vesi koneellisesti (isommilla pumpuilla), siellä on vettä käyttäviä laitteita tai vesivessa, tulee jätevesien käsittelyyn olla järeämmät laitteistot (alla linkkejä ja esimerkkejä).

- Oli tilanteesi mikä tahansa, jo nyt pitäisi mökeillä olla kirjallinen suunnitelma, jossa on esitelty kyseisen kiinteistön jätevesisuunnitelma. Tästä linkistä voit tulostaa ja täyttää suunnitelman ja sujauttaa sen piirongin laatikkoon talteen. Älä lannistu, lomake on byrokraattinen ja osin vaikea täyttää, mutta maalaisjärjellä laadittu arvio riittää.

- Saat henkilökohtaista neuvontaa! Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen asiantuntija Laura Virtanen on luvannut olla käytettävissä. (laura.virtanen@kvvy.fi) Koeta kuitenkin selvittää oma tilanteesi ensin omin päin ja käänny Lauran puoleen vasta tosi hädässä, muuten hukkuu tutkijaparka viesteihin.

Ja sitten linkkeihin. Pitääkö minun uudistaa jätevesijärjestelmäni?

Ympäristöhallinto
KVVY

Mökkien jätevedet (yleinen esitys): KVVY

Hämeenlinnan määryksiä tarkemmin: Tästä linkistä

Lainsäädäntö ja käytännöt: Tästä linkistä

NIITTOTALKOOT, SILTATALKOOT JA VENETSIALAISET 2020

Ei ihan ajankohtaista, mutta suojeluyhdistys suosittelee, että 29.8.2020 järjestetään järvellä talkoot sekä Venetsialaiset. Talkoissa olisi tarkoitus niittää joukolla vesikasveja sekä kunnostaa Sahanjoen ylittävä silta (kts. kuva alta, summittainen sijainti...)

Kukaties sillan kunnostus on alkupamaus sille, että jonain päivänä järven ympäri saataisiin aikaan jonkinlainen yhtenäinen ulkoilureitti. 14,5-kilometrinen lenkki tekisi terää ennen iltasaunaa!