Blogi

KAIVON PÄIVITYS

Muistellut Arvo Kulo (29.12.2015)

Menneitä

Kehittyminen muutokseen ja kypsyminen päätöksen kautta tekemiseen vie aikaa ainakin eräiltä... Yli 20 vuotta olimme odottaneet ja toivoneet kaivovetemme kirkastumista. Kaivon tyhjennykset ja puhdistukset olivat olleet hukkaan heitettyjä ponnistuksia. Vedestämme saostui jatkuvasti pieni ruskea sakka astioiden pohjalle.

Parasta kertoa vanhan kaivon teko varoittavana esimerkkinä.

Mökkimme sijaitsee Kotkajärven niemiosan lounaisella rannalla. Vaimoni Päivin setä Veikko Anttila löysi varvun avulla oikean paikan kaivolle. Itselläni ei ollut tuolloin 1990­ luvun alussa tietoa kaivon oikeasta tekemisestä.

Urakoitsijamme hallitsi ilmeisesti vain itse kaivamisen. Oli siis täydellinen asetelma jopa kurakaivon syntymiseen. Urakoijamme kaivoi koneellaan ison kuopan 20 metriä rannasta mäen rinteeseen. Vesi purskahti kuopan pohjalta esiin ja hän laski 6 rengasta pinoksi kuoppaan. Renkaat olivat korkeudeltaan 50 cm ja halkaisijaltaan 80 cm. Vetinen pohja alkoi pettää pinon painosta ja se alkoi kaatua. Urakoija hätääntyi ja rupesi kiireesti kaapimaan koneellaan aineksia pinon tueksi. Renkaiden ympärille menivät silloin sekaisin hiekat, savi ja pintamaa.

Kaivossa oli renkaita 3 metriä ja parhaimmillaan vettä vajaa 2 metriä. Luulomme oli, että ajan myötä pohjavesi alkaa suotautua kaivoon kirkkaana. Valitettavasti osa vedestä tuli kaivoon renkaiden välistä. Vettä käytimme kuitenkin normaaliin tapaan ja hyvää juomavettä saimme naapuriltamme. Vuodet eivät kuitenkaan tuoneet parannusta veden laatuun.

Uusi kaivo

Kesällä 2015 kypsyi ajatus ryhtyä toimiin kaivomme uudistamiseksi.

Homman osajako:

Arvo Kulo; tilaaja, lapiomies
Päivi Kulo; muonitus
Veikko Franssila (Veksi); hankinnat, yleismies
Ari Nurmi; puunkaato, konekaivuu
Juha Henttonen; puunkaato, puuhamies

Otin yhteyden Veksiin, joka oli tehnyt kaivon naapureillemme Henttosille. Veksillä ei ollut enää kaivinkonetta, mutta hän uskoi Arin tekevän kaivuutyön. Sekä Veksillä että Arilla oli omat vakiduuninsa, mutta projekti lähti silti hyvin käyntiin.

Ohessa projektipäiväkirjaani:

12.09.2015 la
Ari Nurmi kävi katsomassa kaivoamme ja teki myöhemmin metsän kautta kulku-uran kaivinkoneelleen.

26.09.2015 la
Minä raivasin kaivon ympäristöä. Juhan kanssa kaadoimme kaivon ympäriltä puita. Grillikodan ja kaivon väliin jäi mahtavan iso koivu, jota emme kuitenkaan uskaltaneet kaataa.

01.10.2015 to
Veksi soitti, että kaivo kaivetaan viikon kuluttua lauantaina.

02.10.2015 pe
Siivosin parkkipaikan lehdistä ja laitoin pressut hiekkaa varten parkkipaikallemme. Siivosin kaivon ympäristöä ja virittelin taljan valmiiksi, jotta saisimme em. mahtavan koivun kaatumaan oikeaan suuntaan.

03.10.2015 la
Siivosin kaivomme ympäristöä. Ari Nurmi tuli klo 15 ja kaatoi omin konstein ison koivun grillikotamme nurkalta.

06.10.2015
Ostin kaivoprojektiin Hämeenlinnasta patolevyä, salaojaputkea ja kevytpeitteen. Ajoin mökille. Veksin tilaama kuorma­autollinen kaivohiekkaa oli tullut.

07.10.2015 ke
Kärräsin hiekkaa alas mäkeä kaivon lähelle. Vedin taljalla koivun latvan järvestä. Tein töitä illan pimenemiseen asti. Lopetin klo 19:15.

08.10.2015 to
Kärräsin hiekkaa. Tein halkoja Arin tekemistä pätkistä useana päivänä.

09.10.2015 pe
Kärräsin hiekkaa ja kaivoin entisiä styrokseja pois kaivon ympäriltä.

10.10.2015 la
Ari Nurmi ja Veksi tulivat klo 9. Kaivo kaivettiin esiin ja renkaat poistettiin. Arin kaivuri on suht’pieni, joten hän joutui kaivamaan koneelleen solan, jotta pääsi poistamaan alimman renkaan ja pohjan lietettä. Juha pesi painepesurilla renkaat. Kuopan pohjalle lapioimme hiekkakerroksen. Ari laski muutaman renkaan paikalleen ja käärimme patolevyn renkaiden ympärille. Ajoimme hiekkaa renkaiden ympärille ja Ari täytti kuoppaa kaivurilla. Päivi valmisti kahvit ja ateriat. Söimme ensi aterialla savukirjolohta ja perunoita kahdella eri kastikkeella. Söimme illan päätteeksi hernekeittoa. Jouduimme lähtemään mökiltä klo 19:30.

11.10.2015 su
Kaivotyöt jatkuivat Kotkajärvellä Arin, Veksin ja Juhan voimin.

12.10.2015 ma
Yöllä oli ollut pakkasta ja maa oli kuurassa aamulla. Odottelin klo 10 asti ja ajoin sitten mökille. Kaivon ympärystö oli tasoiteltu. Siirsin mökkiin vievän vesiputken päätä kauemmaksi kaivosta. Renkaita oli maan päällä 1,5 rengasta. Siistin kaivon ympäristöä. Työtä ei nähnyt jatkaa enää klo 18:45 jälkeen.

13.10.2015 ti
Jatkoin kaivon ympäristön laittoa. Sain kaivon ympäristön puhtaaksi ja peitin kaivosta poispäin viettävät patolevyt paksusti hiekalla. Tyhjensin kaivon uppopumpulla pari kertaa.

14.10.2015 ke
Sain kaivon ympäristön muotoiltua karkealla soralla. Tyhjensin kaivon uppopumpulla pari kertaa. Vettä tuli hyvin eli renkaallinen (250 litraa) muutamassa tunnissa. Vuotoja ei ollut renkaiden saumoissa.

15.10.2015 to
Laitoin salaojaputken päät paikoilleen järven puolella. Ajoin soraa kaivon ympäristöön noin 30 kottikärryllistä. Jatkoin kärräämistä hämärän tuloon asti eli klo 19 lopetin. Jatkoin kaivon tyhjentämistä ja vesi oli erittäin kirkasta.

16.10.2015 pe
Ajoin lisää soraa kaivon ympärille ja tyhjensin kaivon.

Jatko

Keväällä 2016 vesipumppu laitetaan paikalleen, kaivo tyhjennetään muutaman kerran ja vettä maistetaan. Oletettavasti veden laatu paranee ja lopputulos osoittautuu kaiken vaivan arvoiseksi. Teetämme vedestä kemiallisen analyysin. Kaivoporukalle järjestämme vedenmaistojuhlan kesällä.

Olemme tyytyväisiä hyvästä ja oikeaoppisesta kaivon tekemisestä. Onneksemme löysimme Kotkajärveltä osaavat ja ahkerat ammattimiehet tähän projektiin!